Mąka i jej spore zastosowanie w życiu codziennym

Posted on 07/08/2023 9:12am

Mąka jest produktem powstałym w wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż albo też innych roślin. Zależnie od rodzaju gatunku, z jakiego pozyskano mąkę może być ona użyta do rozmaitych zamysłów: paszowych, spożywczych bądź przemysłowych.


Poradnik miłośnika makaronu
Author: Międzybrodzkie Makarony
Source: Międzybrodzkie Makarony
Ze względu na użycie w przemyśle spożywczym mąkę dzielimy na: chlebową (żytnia oraz pszenna), wykorzystywaną do wypieku chleba, a również innych wyrobów cukierniczych oraz niechlebową (z innych zbóż, kartofli, gryki) używaną jako dodatek do mąk chlebowych, czasem również samodzielnie. Pośród nich można wyróżnić mąki stosowane do produkcji chleba dla osób chorych na celiakię. Są to: mąka kukurydziana i ryżowa.

Pragnąc opisać proces uzyskania mąki z ziaren zbóż warto znać budowę ziarnika. Ziarno jest zbudowane z okrywy owocowo-nasiennej zwanej łuską (dostatniej w błonnik a także składniki mineralne), zaraz pod nią kryje się powłoką aleuronowa zawierająca dużo białek, witamin oraz pewne ilości tłuszczów. Zarodek jest najmniejszą częścią ziarniaka, zawiera on wiele tłuszczu i białka o dużej wartości (piszemy o przenośnikach zobacz więcej produktów).


Środkową część ziarnika, a równocześnie największą stanowi tak zwane bielmo. Mieści ono węglowodany oraz białka. Produkcja mąki polega na przemiale ziarna, tzn. na automatycznym pokruszeniu oczyszczonego ziarna z pomocą profesjonalnych urządzeń tak, aby odseparować jego centralną część, zatem bielmo mączyste od zewnętrznej powłoki, tj. okrywy owocowo-nasiennej. W ów sposób z rozkruszonego bielma wytwarzana jest mąka, zaś odseparowana warstwa owocowo-nasienna tworzy otręby.

Kupując bielszą mąkę, musimy wiedzieć, iż mieści ona mniej błonnika, elementów mineralnych i witamin z grupy B, zaś sporzej skrobi.

Czy sądzisz, że istnieje konieczność jeszcze jednego sprawdzenia podanych w tym tekście informacji? Jeśli tak, to kliknij tutaj oraz zweryfikuj witrynę (https://installgroup.pl/).

Toteż dobrze jest wybierać mąki ciemniejsze, mieszczące więcej substancji pożywnych, błonnika oraz witamin z grupy B, a dodatkowo witaminę E. Cechy dobrej mąki: barwa - zależy od rodzaju oraz pochodzenia: od biało-kredowej przez żółtobiałą aż po szarobiałą, zapach – swoisty nieco słodkawy.

przenośniki 2
Source: sxc.hu
W przemyśle zbożowym oraz paszowym stosuje się mnóstwo specjalistycznych urządzeń w tym przenośniki łańcuchowe a także przedstawione przenośniki ślimakowe przeznaczone do poziomego i skośnego transportowania różnorodnych materiałów sypkich (przykładowo ziarna, śruty, minerałów).

Tags: proces, przebieg, mąka, cechy, tok, Przymioty