Mąka i jej spore zastosowanie w życiu codziennym
Posted on 07/08/2023 9:12am
Mąka jest produktem powstałym w wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż albo też innych roślin. Zależnie od rodzaju gatunku, z jakiego pozyskano mąkę może być ona użyta do rozmaitych zamysłów: paszowych, spożywczych bądź przemysłowych.
Author: Międzybrodzkie Makarony
Source: Międzybrodzkie Makarony
Pragnąc opisać proces uzyskania mąki z ziaren zbóż warto znać budowę ziarnika. Ziarno jest zbudowane z okrywy owocowo-nasiennej zwanej łuską (dostatniej w błonnik a także składniki mineralne), zaraz pod nią kryje się powłoką aleuronowa zawierająca dużo białek, witamin oraz pewne ilości tłuszczów. Zarodek jest najmniejszą częścią ziarniaka, zawiera on wiele tłuszczu i białka o dużej wartości (piszemy o przenośnikach zobacz więcej produktów).
Środkową część ziarnika, a równocześnie największą stanowi tak zwane bielmo. Mieści ono węglowodany oraz białka. Produkcja mąki polega na przemiale ziarna, tzn. na automatycznym pokruszeniu oczyszczonego ziarna z pomocą profesjonalnych urządzeń tak, aby odseparować jego centralną część, zatem bielmo mączyste od zewnętrznej powłoki, tj. okrywy owocowo-nasiennej. W ów sposób z rozkruszonego bielma wytwarzana jest mąka, zaś odseparowana warstwa owocowo-nasienna tworzy otręby.
Kupując bielszą mąkę, musimy wiedzieć, iż mieści ona mniej błonnika, elementów mineralnych i witamin z grupy B, zaś sporzej skrobi.
Czy sądzisz, że istnieje konieczność jeszcze jednego sprawdzenia podanych w tym tekście informacji? Jeśli tak, to kliknij tutaj oraz zweryfikuj witrynę (https://installgroup.pl/).
Toteż dobrze jest wybierać mąki ciemniejsze, mieszczące więcej substancji pożywnych, błonnika oraz witamin z grupy B, a dodatkowo witaminę E. Cechy dobrej mąki: barwa - zależy od rodzaju oraz pochodzenia: od biało-kredowej przez żółtobiałą aż po szarobiałą, zapach – swoisty nieco słodkawy.
W przemyśle zbożowym oraz paszowym stosuje się mnóstwo specjalistycznych urządzeń w tym przenośniki łańcuchowe a także przedstawione przenośniki ślimakowe przeznaczone do poziomego i skośnego transportowania różnorodnych materiałów sypkich (przykładowo ziarna, śruty, minerałów).
Kupując bielszą mąkę, musimy wiedzieć, iż mieści ona mniej błonnika, elementów mineralnych i witamin z grupy B, zaś sporzej skrobi.
Czy sądzisz, że istnieje konieczność jeszcze jednego sprawdzenia podanych w tym tekście informacji? Jeśli tak, to kliknij tutaj oraz zweryfikuj witrynę (https://installgroup.pl/).
Toteż dobrze jest wybierać mąki ciemniejsze, mieszczące więcej substancji pożywnych, błonnika oraz witamin z grupy B, a dodatkowo witaminę E. Cechy dobrej mąki: barwa - zależy od rodzaju oraz pochodzenia: od biało-kredowej przez żółtobiałą aż po szarobiałą, zapach – swoisty nieco słodkawy.
Source: sxc.hu